Arkivbild: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Varberg

Facket försvarar kritiserade läkare

1:44 min

I går kväll höll Hallands läkarförening styrelsemöte och konflikterna på akutmottagningen i Varberg stod på agendan.

Läkarföreningens bild är att det som nu händer är en följd av konflikter mellan olika personalgrupper som pågått i flera år och som nu måste lösas, säger Läkarföreningens ordförande Per Meijer.

– Två yngre kollegor har blivit utpekade som bovar i dramat. Det är ytterst olyckligt. Det finns grundläggande samarbetssvårigheter mellan personalen på akutmottagningen och detta drabbar yngre doktorer, säger han.

Sjukhuschefen träffar i dag de båda läkarna som i går pekades ut för att ha väntat för länge med att undersöka två patienter på akuten.

Samma läkare ville inte jobba sina jourpass i helgen som gick, så patienter fick skickas vidare till andra sjukhus.

Men det är som sagt bara toppen på isberget, menar Per Meijer på Läkarföreningen, turbulensen som ledde till den förra sjukhuschefens avgång för ett par år sen var egentligen symptom på samma problematik:

– Vi hade en väldig diskussion för 1,5 år sedan. Då fanns möjligheter att ta tag i detta, men det har inte blivit gjort. Missnöjet över hur det fungerar på akuten ligger fortfarande och pyr, säger han.

Men det är mycket rykten och ont om folk som vågar stå för sina åsikter.

– Det finns inte så mycket dokumenterat i den här diskussionen, säger Per Meijer.

Läkarfacket har tidigare anklagat sjukhusledningen för att hänga ut enskilda syndabockar i stället för att ta itu med systemfelen. Däremot har facket inget emot Lex Maria-anmälningarna:

– Vad som har hänt får man reda ut, men det ska inte leda till att de unga kollegorna ska bestraffas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista