Inspirationsdag för personal inom psykiatrin i Halland på Hotel Tylösand. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad

”Ersättningsnivåerna borde höjas”

1:46 min

Ersättningsnivåerna till de psykiskt funktionshindrade borde höjas. Det tycker Alain Topor, forskare vid Stockholms universitet som i dag besökte Halmstad.

Alain Topor föreläste på en inspirationsdag för personal inom psykiatrin i Halland som i dag hölls på Hotel Tylösand. Alain Topor anser att det pratas alldeles för lite om att psykiskt funktionshindrade ofta har ekonomiska problem.

– Det pratas sällan om det, men personer som lider av psykiska problem har ofta en fruktansvärt dålig ekonomi och det skapar så mycket hinder för dem att gå ut i samhället, och det motverkar deras möjligheter att komma igen.

Vad ska man göra för att förändra det?

– Många pratar ju om arbete, och det är självklart så att arbete är en väg in i samhälle,t men det är inte så aktuellt för många då arbetsmarknaden tar inte emot dem. Och då tror jag helt enkelt att man borde höja ersättningsnivåerna för den gruppen, just för att möjliggöra att de kommer igen, säger Alain Topor.

Folkpartisten Bengt Eliasson som är psykiatristyrelsens ordförande i region Halland håller med om att det pratas för lite om de ekonomiska problem som många psykiskt funktionshindrade har.

– Jag tror att vi behöver tänka om här, för det är inte samma sak som att bryta benet eller att få en somatisk sjukdom.

Men fungerar det verkligen så i dag, med tanke på de nya sjukförsäkringsreglerna?

– Nej, det gör ju inte det och det är inte bara det systemet, utan alla våra system bygger på den friska människan, och jag tror vi måste tänka om där, säger Bengt Eliasson.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista