1 av 2
Henry Svensson pekar var det läcker avsloppsslam från Bösarpstippen. Arkivfoto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
2 av 2
Varberg

Vivab riskerar åtal för slamläcka

1:12 min

Avfallsbolaget Vivab riskerar åtal för läckaget av avloppsslam från Bösarpstippen utanför Varberg.

Det var i höstas som stora mängder slam läckte ut i naturen från tippen - ett otillåtet utsläpp som Vivab dessutom struntade i att berätta om för miljömyndigheterna.

– De får inte göra det här utsläppet, det är inte reglerat i deras tillstånd. Dessutom meddelade de inte oss när det hade hänt, vilket de är skyldiga att göra, säger Sara Mälbrink miljöskyddsinspektör i Varberg.

Det var i november som Henry Svensson upptäckte att stora mängder avloppsslam hade runnit eller glidit ner för slänten från Bösarpstippen ner på de marker som han arrenderar.

– Det var här jag upptäckte att det började rinna över åkern. Det var så översvämmat att jag knappt kunde gå här med stövlar, säger han.

Efter en inspektion kommer nu miljökontorets beslut: Vivab anmäls till åklagaren som får pröva om det handlar om miljöbrott.

Vivab har uppmätt mycket höga bakteriehalter på marken, och därför måste man ta fler prover än förut i brunnar i området.

– Förmodligen skulle det kunna förorena dricksvattenbrunnar, och det är ju inte heller särskilt trevligt att det ligger avloppsslam i naturen, säger Sara Mälbrink.

Så vill ni att de städar upp också?

– Ja, det har vi också krävt att de ska göra så snart det går. Så länge snön ligger kvar är det svårt.

Vivab arbetar för att återställa det område dit avloppsslam har läckt ut, uppger de i ett skriftligt uttalande i dag. 

Vivabs vd Margareta Björksund vill inte ställa upp på en intervju förrän hon satt sig in i frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista