Henrika Jormfeldt leder arbetet med haverikommissionen. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Varberg

Haverikommissionen startar nu

1:29 min

Nu startar psykiatrin i Halland en så kallad haverikommission kring de många självmord som skedde i Varberg förra året.

Statistiken säger att minst dubbelt så många fall inträffade jämfört med tidigare år.

– Vad de många självmorden beror på, vet vi ju inte alls och det är det jag hoppas få svar på, säger Henrika Jormfeldt som valts ut att leda haverikommissionen. Hon är psykiatrisköterska och lektor på Högskolan i Halmstad.

Vad är det du först kommer att undersöka?

– En tanke som kan vara viktig är ju om de här personerna haft kontakt med sjukvården och om man har försökt att få hjälp. Och i så fall hur det har gått. Det finns många olika vårdgivare och det finns inte någon riktig överblick hur det ser ut eftersom det är så många olika ställen att hämta information på, säger hon.

– Sedan vill jag gärna få information från anhöriga och närstående som har sett den här processen på nära håll. Och om man kan lära sig någonting för att undvika att det ska upprepas.

Psykiatrinämnden utlovade en haverikommission redan förra våren då det var många självmord, men inget hände och inte heller i höstas blev det någon kommission trots att flera nya självmord uppmärksammades. Men nu har alltså en haverikommission tillsatts och innan sommaren ska det sammanställas om det finns något mönster i de många fallen av självmord i Varberg.

– Det första vi ska göra nu är att samla ihop en grupp av personer som har den kompetensen som man behöver, som har erfarenheter av det här området innan. Och också att vi har samarbetsparters i olika instanser i samhället; polis, SOS-alarm, ambulans, socialförvaltning och i vården för att vi ska göra en grupp som ska arbeta med de här frågorna och sammanställa de svaren som vi kan få fram, säger Henrika Jormfeldt.

Läs också:
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista