Mohamed Ferig och Mohamed Mubarak. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Halland

Blandade känslor om läget i Egypten

”Du vet aldrig vad polisen kan göra”
1:38 min

Egyptier i Halland ser med både oro och förväntan på vad som händer i det gamla hemlandet. Via arabiska tevekanaler och kontakter med anhöriga följer de vad som händer.

Mohammed Ferig kom från Egypten för tre år sen och studerar på Högskolan i Halmstad. Han är både glad och bekymrad över vad som händer i hemlandet.

– Det är ett polisland. Du vet aldrig vad polisen kan göra mot dig. Speciellt de som har familj blir rädda. De vill inte göra något som de kan få problem med sen. Jag tänker på min familj och mina kompisar, men om jag vore där skulle jag ändå gå ut med dem och visa att vi inte vill ha det systemet som är nu.

Mohammed Mubarak har bott 25 år i Sverige. Han är optimistisk, trots det kritiska läget.

– Det kommer gå väl. Jag vet mentaliteten hos människor i Egypten. De vill leva, de vill ha glädje, de vill ha kärlek omkring sig. De söker frihet, och det är dags att få den friheten, säger Mohammed Mubarak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".