Susanne Bergman, Alexander Kamali, Caroline Kaschner och Magdalena Barkström från Nyhems vårdcentral. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Raidio
Halmstad

Vill förbättra livsstilen

1:22 min

På Nyhems vårdcentral i Halmstad kommer man snart att starta ett program för förbättrad livsstil. Ny forskning visar att det inte är arv och föräldrarnas ålder som avgör om man själv blir gammal. Det är livsstilen som avgör.

– Vi kommer starta upp en livsstilsmottagning, vi har planerat det sedan innan jul och nu i mitten av februari kommer vi att starta upp, säger Magdalena Barkström, verksamhetschef på vårdcentralerna i Nyhem och på Andersberg.

– Det är ett program där vi sätter fokus på livsstilsfrågorna; kost, vikt, träning, alkohol, tobak, säger hon.

I ett tolvveckors program kommer deltagarna att få hjälp med olika livsstilsfrågor, det kan handla om förändrad kost men också att man ska få inspiration från olika föreläsare. AT-läkaren Alexander Kamali tror att det för många patienter är nyttigt att få ordinerad träning och annan hjälp för att förändra livsstilen.

– Det blir en placeboeffekt, om en läkare ordinerar detta till patienten så ger det mycket mer effekt än om patienten själv skulle ta sig till gymmet. Man känner att det är någon som har ordinerat det, ja då måste det vara något bra med det hela, säger han.

För dig som läkare, ställer du ofta frågor om patienters livsstil?

– Det beror på vad de söker för, om de söker för en fraktur så frågar jag inte om det. Men var femte eller var sjätte patient söker för en allmän undersökning och då frågar man alltid om det.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista