27-åriga Emma från Falkenberg. Foto: Ingrid Arinell/Sveriges Radio
Halland

Fler får ersättning

1:49 min

Antalet personer i Halland som fått aktivitetsersättning - det som ersatt den gamla förtidspensionen - har mer än fördubblats de senaste fem åren.

Hallandsekot har träffat 27-åriga Emma från Falkenberg. Hon är en av alla unga mellan 19 och 30 år som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom och därför får aktivitetsersättning. Tanken är att hon och andra som får det här stödet ska slussas ut i arbetslivet inom några år.

– Direkt ut från gymnasiet satt jag hemma. Jag var rädd att gå utanför dörren, säger hon.

Mellan 2005 och 2010 har antalet personer i Halland som fått aktivitetsersättning fördubblats - från drygt 400 till närmare 850 personer. 70 procent av alla unga som får ersättningen har en psykiatrisk diagnos, och svårigheterna med att få ut unga på arbetsmarknaden beror på flera saker enligt Katarina Andersson, enhetschef på försäkringskassan.  

-- Att hitta arbetsgivare där de får chans att pröva är svårt. Många har också svårt att passa tider och komma på möten - och till det finns inte resurserna att ha någon som kommer hem och drar iväg dem till jobbet, säger hon.

För att få hjälp med sina psykiska funktionshinder söker sig allt fler unga  till Fontänhuset i Falkenberg. Där får de den hjälp som varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen kan ge.

– Det är inte förvånande alls. Det märks i huset att framför allt ungdomar kommer in i stark ström, säger Lennart Johansson, klubbhuschef på Fontänhuset.

Han menar att det krävs att arbetsmarknaden göra plats för unga med psykiska funktionshinder för att fler ska få jobb.

– Alla har någon typ av kapacitet. De allra flesta skulle kunna ha jobb men det finns för lite stöttning till arbetsgivaren vad gäller psykisk ohälsa.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista