Skolköket på Getingeskolan. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad

Maten ska bli bättre

1:42 min

Skolmaten och maten inom äldreomsorgen ska förbättras i en ny satsning som syftar till att höja helhetsupplevelsen av maten.

Jennie Andersson arbetar som måltidsinspiratör i kommunen och besökte i dag Getingeskolan. Med satsningen kommer priset per portion och elev vara detsamma som tidigare, men 2 miljoner ska gå till att öka kvaliteten i stort.

– Det kommer inte gå till själva råvaran och maten utan det kommer gå till hela upplevelsen, till exempel att det behöver köpas in blommor och dukar i restaurangen för att det ska bli trevligare.

– Att de som jobbar har en enhetlig klädsel och får kockkläder för att de ska känna en stolthet över sitt yrke. Det blir utbildningar och inspiration från kockar, bland annat från Stefan Holmström som kommer vara ute i våra kök, för att inspirera ute på plats, säger hon.

Men borde man inte satsa pengar på själva maten, snarare än det runt omkring?

– Det blir ju att man satsar på hela biten, vilken råvara man väljer och väljer man en ren råvara så kan man ju komma ner i priset på det sättet. Och på Östergårdsskolan har vi visat att vi klarat budgeten och ändå haft väldigt bra mat.

Jennie Andersson har tidigare arbetat på Östergårdsskolan och maten där har prisats i olika sammanhang. Nu ska hela kommunens mat få ett lyft, genom inspiration från olika håll. Men utan att öka kostnaden för själva råvarorna. På Getingeskolan idag serverades det gulaschsoppa. 14-årige Jonas Svensson är inte särskilt förtjust i skolmaten.

– Nej, den är inte särskilt god tycker jag, säger han.

Men om ni äter av den kan den väl ändå inte vara så hemsk?

– Det vi har i dag är helt okej, men det vi har de andra dagarna, typ fisk och sådant. Det smakar rumpa!

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista