Stridsflygplan över Kairo. Foto: Manoocher Deghati/Scanpix

Hallänning flygs hem från Egypten

"Jag kan inte säga att jag är jätterädd"
1:54 min

Flera resebolag väljer nu att flyga hem sina resenärer från Egypten och ställer in planerade charterresor. Det efter att UD gått ut med en avrådan från resor till landet som inte är nödvändiga.

Malin Henrikson,som är nyhetschef på Hallands Nyheter, är på semesterorten El-Gouna. Hon skulle åkt hem på torsdagen men väntar nu på att bli evakuerad.

– Jag kan inte säga att jag är jätterädd. Samtidigt ser man TV-bilder och inser att det finns en mobb som bara är ute för att plundra. Konfronteras man med det så blir det inte kul. Då känns det bättre att komma hem.

Bakgrunden till det instabila läget i Egypten är de regeringsfientliga demonstrationerna som började för en vecka sedan i Kairo och har lett till oro på flera håll i landet. Bland annat har det rapportarets om plundring i turistorten Hurghada några mil söder om El-Gouna.

– Här har man inte märkt någonting. Platsen är ett annorlunda ställe och lite av en skyddad värld. Det är inhägnat med vakter vid passagerna in och ut. Det gck rykten på lördagen att plundrare var på väg men de kom aldrig. Nu hoppas jag evakueringen går till på ett bra sätt och att vi inte blir sittande på en flygplats.

Malin Henrikson är, enligt UD, en av närmare 10 000 svenskar på semester i Egypten just nu. Hon är alltså en av väldigt många som nu väntar på att få åka hem till Sverige.

– Om det finns en fattig mobb och polisen slutat göra sig jobb så är det klart man kan drabbas som turist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".