Margareta Weibull sitter i ledningen för ett jordbruksföretag i Halland. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Halland

Fler kvinnor driver jordbruk

”Vi har en god väg kvar”
1:44 min

Betydligt fler kvinnor än vad som tidigare synts i statistiken sitter i ledningen för ett jordbruksföretag.

Jordbruksverket har använt ett nytt sätt att räkna delaktighet i företagsledande, och kommer då fram till att idag leds en tredjedel av jordbruken av en kvinna antingen ensam eller tillsammans med sambo eller make.

– Kvinnor har funnits med som företagare i lantbruken tidigare men man har inte sett det. Skillnaden är väl att man förr i tiden var hemma och sågs inte som lantbrukare utan man var typ "hemmafru". Men är du som kvinna hemma och jobbar i lantbruket så är du också företagare, säger  Annika Arnesson som har arbetat med jämställdhetsfrågor vid LRF Halland.

2008 frågade LRF Halland drygt 1100 kvinnor vad de hade för behov för att engara sig inom lantbruket eller starta eget. Svaren handlade om hjälp för att starta eget, markandsföring, kunskaper om arbetsledarrollen och hur man gör en hemsida. Annika Arnesson poängterar att lantbruk i dag är ett företag.

– Jag ser en förändring som har skett de sista åren då man på helt annat sätt ser lantbrukaren som företagare. Men vi har en god väg kvar.

Annika Arnesson ser tydliga inslag av kvinnligt företagsledande i den pågående strukturomvandlingen av det halländska jordbruket.

– Jag kan se flera stora företag i gröba näringen som leds av kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".