Halland

Snabbare kontakt med psykvården

”Viktigast att vi får en bedömning som är lika”
1:36 min

Nu finns det  en telefonmottagning som gör en första bedömning av alla nya patienter till barn- och ungdomspsykiatrin i Halland. En av fördelarna är  man snabbare ska få en tid till en mottagning.

– Bland de viktigaste är att vi får en bedömning som är lika över hela länet. Vi får genomfört telefonintervjuer med frekvent än tidigare och det är viktigt för kvaltén i vården. Man kommer också snabbare att få en tid för ett besök på mottagningarna, säger Aslak Iversen som är psykolog och avdelningschef för BUP-mottagningen i Varberg.

Telefonmottagningen BUP-linjen, som öppnades på tisdagen, är bemannad av sjuksköterskor som tar hand om den första kontakten med barn och ungdomspsykiatrin.

BUP-linjen gör en första bedömning av patienterna. I telefonintervjun tar sjuksköterskorna ställning till vilken vård patienten behöver. De bokar även in det första möte. Det innebär att det blir lättare för patienterna, och också en avlastning för BUP-mottagningarna, menar Aslak Iversen.

--  Man får en  tid för ett besök på mottagningen i ett samtal istället för skicka brev. Det är kanske så att den tiden som man får i brevet inte passar.

– Det är ju inget nytt instrument som inför. Vi har jobbat så här tidigare lokalt. Erfarenheterna som vi gjort är att patienter och föräldrar i allmänhet tycker att det fungerar bra.

Telefonnujmret till BUP-linjen är 010-47 61 999.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".