Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halmstad

Matavfall ska tas till vara

”Gäller att hantera avfallet rationellt”
1:48 min

Halmstads kommun utreder just nu hur man bäst skall ta hand om hushållens biologiska avfall framöver. För närvarande bränns hushållens sopor i kommunens fjärrvärmeanläggning.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att bara hälften av landets kommuner infört sortering av matavfall från hushållen. Det innebär att de nationella miljömålen inte har uppnåtts. Nu granskar Halmstad kommun alternativa sätt att ta hand om hushållens matavfall.

Varje år hämtar Halmstads Energi och Miljöm, HEM, 25 000 ton hushållsavfall hos bostadsfastigheterna i kommunen. Idag bränns alla hushållssopor i kommunens fjärrvärmeanläggning och ger energi tillbaka till många hushåll. En mindre del av hushållsavfallet är biologiskt avfall, cirka 5000 ton år. Det skulle kunna användas i en biogasanläggning. Men någon sådan finns inte i Halmstad ännu.

Biologiskt avfall kommer inte bara från hushållen. Idag tar kommunen tar hand om matavfall från storkök och restauranger. Det handlar om 500 ton årligen och det skickas vidare till Laholms biogasanläggning. Dessutom kommer livsmedelsavfall från butikerna. Det kan till exempel vara kasserad köttfärs. Men om den ska tas omhand måste man ta av plast och förpackningar. Nu byggs en avpaketeringsanläggning vid gamla Järnverket och den skall tas i bruk i vår.

Nu utreder  HEM de olika avfallssystemen - fortsatt sopförbränning eller biogas. Frågor som ställs är vad kostar system med olikfärgade påsar och tvåfacksbilar kostar? Vart ska soporna ta vägen? Ska kommunen bygga en egen fettavskiljare och en egen biogasanläggning?

– Det gäller för kommunen att hantera avfallet rationellt, betonar HEMs chef för avfall och sophantering Leif Gustavsson.

Matavfallet skall samlas in. Det ska transporteras och sorteras ut, och processen belastar också miljön. Det handlar om att väga nyttan för miljön, mot energinyttan och den ekonomiska kostnaden. Det blir en komplex avvägning. Och resultatet ska HEM presentera inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".