Kungsbacka

Kommunen ska ta emot 50 flyktingar

"Hemska argument"
2:07 min

Det blir fortsatt flyktingmottagning i Kungsbacka. Beslutet klubbades efter en lång hätsk debatt igenom med stor majoritet i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Debatten fördes framförallt mellan Sverigedemokraterna och Folkpartiets Ulrika Landergren.

– Jag har sällan hört så mycket hemska argument. Jag är glad att hela fullmäktige i princip ställde sig bakom att vi ska ta emot flyktingar i Kungsbacka.

Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna  med tillsammans med fyra mandat röstade emot överenskommelsen mellan Kungsbacka kommun och staten om att ta emot 50 flyktingar och 5 flyktingbarn även i år. Förra året hade man samma överenskommelse men fram till i november hade man bara tagit emot 13. 2006 kom dom första flyktingarna utan uppehållstillstånd till Kungsbacka. Kommunen sa innan det nej och ett av huvudargumenten då var bostadsbristen. Just bostadsbristen är ett av Sverigedemorkaternas starkaste argument för att säga nej.

– Jag tror att många styrs av partilinjen. Det kan ha varit en del som höll med om det är för dyrt och att det inte finns bostäder men som ändå valde att inte rösta emot sitt parti. Om de hade varit en anonym rösträkning så är jag ganska säker på att det varit betydligt fler som kanske vägar rösta nej, säger Mattias From som är en av tre Sverigedemokrater i kommunfullmäktige i Kungsbacka.

– Det står 8 000 i bostadskö. Då menar jag att det är orättvist om de kommer flyktingar som går före.

Ulrika Landergren (FP) tycker att det är viktigt att det kommer flyktingar till kommunen.

– Vi får en mångfald. De flyr och de ska naturligtvis ha en plats som fungerar. Jag tycker att Kungsbacka fungerar bra för mottagning av flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".