Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Strandnära hus tolkas olika

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 05.52
"Reglerna tolkas olika"
(1:50 min)
Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Kommunerna kan ge dispens från strandskyddet och tillåta  hus och anläggningar nära hav, sjöar och vattendrag. Men länsstyrelsen kan riva upp besluten och utnyttjar också sin rätt att upphäva dispenserna.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan som kommunerna fick rätt att ge dispens från strandskyddet på de flesta platser. Samtidigt har länsstyrelsen numera rätt att riva upp de dispenser som kommunerna ger. Det sker inte särskilt ofta men det drabbade Lennart Skärbäck i Åkulla. Länsstyrelsen rev upp den dispens han fått av Varbergs kommun för att bygga fiskestugor vid Humsjön.

– Länsstyrelsen tolkar de reglerna lite olika och det är det vi upplever i Halland. De måste ju också tänka på det ska vara utveckling på landsbygden, säger han.

 Numera gäller en ny lag som ska göra det lite lättare att bygga närmare vatten än vad strandskyddet egentligen medger. Men då måste kommunen först peka ut området som intressant för att utveckla landsbygden, påpekar Brittmarie Jansson på länsstyrelsen.

– Om man bygger så ska det vara utvecklande för området. Det kan vara att ha kvar en skola som håller på att läggas ner eller annan service. Kommunerna ska göra en ganska djuplodande utredning innan man pekar ut ett sådant område.

Ingen halländsk kommun har ännu pekat ut såna områden för landsbygdsutveckling, men i Hylte är man på väg. Förra året gick kommunerna i Halland med på att göra avsteg från strandskyddet i totalt 140 fall Det är ungefär lika mycket som de senaste åren. Länsstyrelsen utnyttjade sin nya möjlighet att riva upp dispenserna i 8 procent av fallen. Och de gånger som byggherren har överklagat så har Länsstyrelsen fått rätt i alla fall utom ett.

Lennart Skärbäck, som själv gammal centerpolitiker, tycker att folk måste kunna försörja sig även där naturen är skyddad.

– Man måste ju kunna ha möjlighet att ha en typ av verksamhet. Är det inte så att man kan ha jordbruk att leva på så finns turism. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".