Nödlandning i Halmstad jubilerar

Söndagen den 20 juli är det exakt 60 år sedan Halmstad fick oväntat besök. Vid tiotiden på förmiddagen den 20 juni 1944 nödlandade två amerikanska bombflygplan på det civila flygfältet på Söder.

Halmstadbon Boris Persson var 15-år då och jobbade som springpojke på murbruksfabriken. Plötsligt såg han de två bombplanen på några hundra meters höjd. Han tog sin cykel och trampade ner till flygfältet. Där såg han att den första maskinen hade nosen ut över staketet och att den andra lutade eftersom landningsstället gått av.

Planen, som var av typen Liberator, hade deltagit i en stor bombräd över norra Tyskland. På väg hem till england skadades dom tillsammans med många andra bombplan av fientligt jaktflyg. Sammanlagt 21 bombplan nödlandade i södra Sverige den dagen, de flesta i Skåne. Men två hamnade alltså i Halmstad.

Militären var snabbt på plats för att hålla undan alla nyfikna människor som strömmade till. Bredvid ett av planen såg Boris Persson den amerikanska besättningen stå och prata.

Under flera veckor var de två bombplanen det stora samtalsämnet bland halmstadborna, enligt Boris Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista