1 av 2
Grisuppfödningen i Sverige i kris när priserna dumpas. Foto: Patrik Lundin/Scanpix
2 av 2
Korvförsäljaren Rajko Stankovic säljer äkta svenska kött, säger han. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Halland

Kris efter sänkt grispris

"Då får vi lägga ner grisproduktionen"
1:42 min

Priserna som svenska grisbönder får för sitt kött fortsätter att rasa. Scan har beslutat att sänka betalningen för slaktgrisar med 75 öre kilot nästa vecka.

En direkt följd av att Tyskland dumpar priserna på det kött man exporterar till bland annat Sverige, förklarar Margareta Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan för SR Halland.

– Det går inte att konkurrera på detta viset längre. Då får vi lägga ner grisproduktionen och försöka hitta andra jobb, säger Hans Carlsson, ordförande för Hallands grisföretagare.

Nästa veckas prissänkning till de svenska grisköttsproducenterna hänger samman med skandalen med dioxin i fodret till grisar på tusentals tyska gårdar.

Det ledde det till att flera länder, men inte Sverige, avbröt all import av tyskt griskött. Nu när fryshusen fyllts exporteras allt mer prisdumpad tysk gris till Sverige och den svenska charkuteriindustrin, som huvudsakligen använder importerat griskött i korvarna, färdigmaten och påläggen.

Och det är inga små mängder. Varje år importeras 36.000 ton griskött från Tyskland. Och varje svensk äter drygt 24 kilo charkuterivaror per år enligt Statistiska centralbyrån.

Livsmedelsverket försäkrar att inget av det kött som importerats till sverige varit dioxinsmittat .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".