Barackerna som ersätter Hallägraskolan påverkar stämningen. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad

Skolbaracker motverkar mobbning

"Det känns som att det blir mindre mobbning"
1:38 min

Bygget av den nya Söndrumskolan kan bli försenat. Det vill säga skolan som ska ersätta den utdömda Hallägraskolan i Halmstad.

Anledningen är att upphandlingen till bygget har överklagats, och därför kan rivningen av den gamla skolan dröja.

Tanken var egentligen att den gamla skolan skulle börja rivas i januari, men ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten i Göteborg. Den gamla tidsplanen var att den nya Söndrumskolan skulle stå klar till höstterminen 2012 men enligt Torbjörn Andrén, projektledare på Fastighetskontoret så kan det dra ut på tiden i och med att upphandlingen överklagats.

Eleverna har sedan ett halvår tillbaka fått undervisning i baracker. Men det har faktiskt gjort så att det blivit lugnare och mindre stökigt. Det säger Felicia Persson som är 14 år och går i åttan.

– Det känns som att det blir mindre mobbning, för man hinner inte träffas lika mycket i korridorerna och så, säger Felicia Persson.

Så ur den synvinkeln har det blivit bättre då alltså?

– Ja, ur den synvinkeln är det bättre, men vi har inget uppehållsrum eller någonstans att vara på rasterna så det är väl blandat.

Men varför har det blivit mindre mobbning?

– För att vi har väldigt korta raster och då hinner man inte träffa folk och mobba dem, säger hon.

Även musikläraren Olle Bengtsson håller med om att det blivit mindre stökigt sedan eleverna flyttade till de tillfälliga paviljongerna.

– Vi lärare har kommit närmare eleverna på något sätt, men de har inte så många ställen att vara på, tyvärr har de inget uppehållsrum. Men är det dåligt väder så får vi ta in dem i våra klassrum och jag tycker att vi lärare därmed har mycket närmare kontakt med eleverna, säger han.

Maja Jerosimic
maja.jerosimic@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".