Planer på 30 vindkraftverk till sjöss

Falkenberg kan bli platsen för ett av Energimyndighetens pilotprojekt. Favonius AB som till hälften ägs av Falkenbergs Energi har ansökt om att få bygga 30 vindkraftverk i havet utanför Skottarevet. Före, under och efter bygget vill man undersöka hur havsmiljön med fåglar och fiskar påverkas av vindkraftverken.

Det blir isåfall första gången som man på det sättet samlar kunskap om vindkraft. Det eftersom det är där man framförallt räknar med att kunna bygga ut framöver.

Enligt planerna ska 30 vindkraftverk på tre till fem megawatt byggas knappt en mil ut till havs.

Favonius AB har också lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen för att pröva bygget enligt miljöbalken. Om man får alla tillstånd och de pengar som behövs räknar man med att kunna starta bygget år 2008.

Jan-Åke Jacobsson som är vd för Falkenbergs Energi säger att om man bygger de 30 nya vindkrafteverken så innebär det att tillsammans med befintlig vattenkraft och vindkraft så skulle Falkenbergs kommun bli självförsörjande på förnyelsebar energi.

Energimyndigheten har ännu inte bestämt sig för om Falkenberg blir ett pilotprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista