Här visar stallchef Monica Lorenzson skillnaden mellan halm och halmströpellets. Den vänstra skottkärran innehåller en dagskörd gödsel med pellets från två hästar och den högra gödsel på halm från en häst. Foto: Inger Söderström/Sveriges Radio
Halmstad

Hästgödsel används till biogas

”Är en miljövänlig produkt”
1:30 min

Hästgödsel är på väg att bli en resurs i biogasanläggningar. Blandat med halm fungerar det inte, däremot om man istället använder pellets av halmströ.

Studier på Högskolan bekräftar att halmströpellets är bra och det gör också försöken på Bioenergicentrum vid Plöninge.

Halm är svår att bryta ner, men nedhackad till pellets kan den användas i häststallarna och tillsammans med gödseln bli underlag för biogas. Även hästägarna blir vinnare eftersom gödselmängderna minskar och det blir inte dyrare, snarare tvärtom.

Tiarps gård utanför Halmstad har använt pellets i 1,5 år och där är man bara nöjda.

– Jag är väldigt positiv. Det är jättebra för det blir minimal mängd och det är en miljövänlig produkt på det sättet att vi kan lägga ut det på åkrarna vilket inte alltid går med andra strömaterial, säger stallchef Monica Lorenzson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".