Frida Bergman är utredningssekreterare i Falkenbergs kommun. Foto: maja Jerosimic/Sverighes Radio.
Falkenberg

Kommunen behöver fler akademiker

"Det har att göra med attityd"
1:38 min

Studier på högre nivå är inte lika populärt bland de som bor i Falkenberg jämfört med övriga invånare i Halland. Och det här vill kommunen ändra på och utreda varför man i Falkenberg i mindre utsträckning inte söker sig till akademiska utbildningar.

– Det har mycket att göra med attityd. Man kanske inte har tradition att läsa vidare och ta akademiska betyg. Det finns många olika faktorer. Vi har ju ingen högskola eller på det sättet i Falkenberg. Men den finns ju inte så långt bort heller, säger  Frida Bergman som är utredningssekreterare.

– En högre utbildning leder ofta till många positiva samhällseffekter. Man får lättare jobb, högre lön och det finns ett samband mellan bra hälsa och hög utbildning.

Falkenbergs befolkning ligger 10-11 procentenheter under riksgenomsnittet för de som väljer att studera vidare efter gymnasiet. Kvinnor studerar hellre än män, det gäller Falkenberg precis som övriga Sverige. Tanken är att forskare ska knytas till utredningen för att försöka hitta svar till varför ungdomar i Falkenberg inte vill studera vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".