1 av 2
Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
2 av 2
Veterinär Erik Lindhl. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Halland

Var fjärde stängd grisgård är halländsk

”Krävs en kompensation”
1:33 min

Omkring 100 grisgårdar har lagts ner i landet på grund av dålig lönsamhet och ungefär var fjärde gård är ett halländskt företag. Det säger Erik Lindahl veterinär med specialitet på grisar.

– Jag tycker kanske inte att det är så allvarligt att en lantbrukare som är 64 år slutar, men när jag hör att det är en lantbrukare som är i 30-årsåldern som funderar på att byta verksamhetsområde trots att han är riktigt duktig på det han gör, det blir jag djupt bedrövad över.

Möter du sådana?

– Ja det gör jag.

Vad behövs för att ändra utvecklingen tycker du?

– Vi vet att vi har en produktionskostnad som är över EU:s genomsnitt, och eftersom en stor andel av det svenska fläsket inte exponeras direkt till de svenska konsumenterna krävs det en kompensation för att det ska hända någonting, säger Erik Lindahl.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson kommenterade detta under eftermiddagen och säger att man nu funderar på hur och om man kan ge svenska grisbönder ersättning för de kostnader som de svenska djurskyddskraven medför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".