Foto: Nisse Gunnarsson/Sveriges Radio.
Varberg

Svår rättegång inledd

”Slår fast att han har hjärnskador”
1:56 min

Rånet mot Gulfynd i Varberg slutade med en dödskrasch när flyktbilen åkte av vägen. I dag inleddes rättegången mot de överlevande män som misstänks för rånet - ett rån som de inte minns.

De tre killar som är misstänkta för rånet mot Guldfynd i Varberg i september förra året är mellan 22 och 24 år gamla. Och de är åtalade för grovt vapenbrott och grovt rån.

Först in i rättssalen kom killen som misstänkts ha kört den bil som rånarna flydde i efter rånet - en flyktfärd som slutade med en krasch på Värnamovägen - då en person avled. Därför åtalas den misstänkta föraren även för vållande till annans död.

Föraren skadades allvarligt vid kraschen och är nu hjärnskadad och när han kommer in i rättssalen sitter han i rullstol, och får hjälp med att resa sig upp och sätta sig på en stol.

Sedan kommer de två andra killarna in, en av dem även han med misstänkta hjärnskador men han kan gå själv. I salen där anhöriga och åhörare sitter finns bara en stol ledig, och under åklagarens sakframställan är det väldigt tyst, och framför oss sitter samtliga åtalade även dem stilla och lyssnar.

De två skadade, kan varken erkänna eller neka till brott, på grund av skadorna efter kraschen minns de ingenting - det här gör det till en svår rättegång.

Claes Östlund är den misstänkte förarens försvarsadvokat och han säger att han inte vet hur mycket hans klient förstår:

– Man slår ju fast att han har hjärnskador som kommer vara bestående. Nu håller han på att genomgå en utredning. Om man skadas allvarligt i samband med ett brott kan man slippa straff, eller få en strafflindring. Det som är lite särskilt i det här målet är att det är påstådda allvarliga brott, och det finns inte så mycket praxis på det, säger han.

Killen som klarade sig oskadd från olyckan nekar till brott. Rättegången beräknas pågå i 10 dagar.

Annika Augustsson
annika.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".