Halland

Vädret ställer nya krav på skogsvägar

"Dagens vägar klarar inte framtidens klimat"
1:27 min

Nu tvingas Skogsstyrelsen ta fram nya anvisningar för hur en skogsbilväg ska byggas. För enstaka kalla vintrar som nu inverkar inte på de långsiktiga Klimatförändringarna.

Dagens vägar klarar inte framtidens klimat, det säger Per Christoffersson vägspecialist på Skogsstyrelsen:

– Det kommer att bli mer nederbörd, plus att det inte heller fryser i marken. Vi kommer bara att få periodvisa nedfrysningar med töväder emellan. Det blir instabila förhållanden.

– Då krävs det att man förstärker upp vägarna, säger Per Christoffersson.

 Även om de senaste vintrarna i Sverige varit kalla, så stiger temperaturen på jordklotet. O nu måste skogsnäringen planera för ett mildare klimat. O det ställer större krav på alla dem hundratals mil skogsbilvägar som finns i Sverige. En skogsbilväg i framtiden måste hålla för trafik hela året, och klara allt större maskiner och timmerbilar. En av dom som märker av dom sämre skogsvägarna är skogsentrprenören Stefan Nilsson från Värnamo, kvaliten på vägarna avgör ofta var nånstans han och hans maskiner kan avverka skog:

– Ofta blir det så att man måste flytta ifrån till nya marker och nya vägar, och det kostar ju tid och pengar, säger han.

Och kvaliten på skogsbilvägarna är en viktig fråga för svensk ekonomi, skogsnäringen är ju en av sveriges största och viktigaste näringar.

Enligt Per Christoffersson så kräver det moderna skogsbruket tillgång till skogen hela året - och då krävs också bra vägar:

– Vår konkurrenskraft är beroende av att industrin hela tiden har tillgång till ett kontinuerligt virkesflöde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".