Varberg

Självmord utgångspunkt för temaveckor

"Viktigt sprida någon slags hopp i allt det mörka"
1:32 min

Förra året var det många människor som tog livet av sig i Varberg. Det är utgångspunkten när Varbergs församling nu drar igång temaveckor som man döpt till "Livet värt att leva".

Marie Brander är församlingspedagog och säger att vi måste prata om det som hänt:

– Många upplever att det finns en tystnad omkring det. Det finns en kollektiv sorg, men man pratar inte om det. Och det är viktigt att prata om det, att lyfta fram det, att sprida någon sorts hopp i allt det här mörkret.

"Livet värt att leva" pågår under några veckor och inleds söndag kväll klockan 18 med en vernissage av konstnären Jan Nordström som ställer ut sin tavlor i Varbergs kyrka.

Han har själv försökt ta livet av sig flera gånger men har hittat ljuset i tunneln och denna livsresa visar han i sin konst.

Sedan kommer det att bli både sång och musik, teater och föreläsning på söndagarna under några veckor framöver.

Marie Brander tycker att det är viktigt att ha utrymme i samhället för de exeistensiella frågorna:

– Man hör bland ungdomar att de är väldigt förvånade över att vuxenvärlden inte pratar om detta. Kan det bero på att vi fortfarande inte pratar om döden, utan försöker sopa den under mattan?

Mer om konstnären Jan Nordström hör du Radio Halland i morgon måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".