Tvååker

Kritik mot djurhållningen på Munkagård

"Jag anser att det är en välskött besättning"
0:56 min

Djurhållningen på Munkagårdsgymnasiet - en lantbruksutbildning som drivs av Region Halland - har allvarliga brister. Det menar länsstyrelsens veterinärer som i en kontrollrapport berättar om sjuka och skadade grisar, hög halt av ammoniak i ett av stallarna och blöta och smutsiga ströbäddar.

Men ledningen för Munkagårdsgymnasiet avvisar kritiken och har överklagat rapporten till Jordbruksverket.

Erik Linddahl, Munkagårds besättningsveterinär, har själv inte sett någon av de brister Länsstyrelsen påpekar:

– Nej det har jag inte. Och Fredrik, veterinär anställd hos oss, var på besök på Munkagårdsgymnasiet dagen innan Länsstyrelsen, och kunde då skriva en djurskyddsdeklaration som var utan anmärkning.

– Det påpekas visserligen att det finns vissa brister när det gäller skötselrutiner, och det finns sådana brister, medger Erik Lindahl.

Han anser inte att det är allvarligt:

– Det kan ju vara lätt att missa någonting, och jag hoppas att man kan komma fram till vad som gått snett och reda ut det.

Besättningsveterinären Linddahl säger att han anser att Munkagårdsgymnasiets djur sköts på ett bra sätt och att han tror att kritiken mer beror på missförstånd än missförhållanden.

– Men vi måste arbeta för att sådana här missförstånd inte ska kunna uppstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".