Mikaela Sabo och Jenny Feuk går i nian på Östergårdsskolan i Halmstad. Foto: Maja Jerosimic
Halland

Svårare att välja gymnasium

"Det krävs högre betyg"
1:44 min

Just nu går Hallands niondeklassare och funderar över sin framtid. Den 1 mars måste de nämligen göra sitt gymnasieval - och i år är det stora förändringar som gäller.

Den största skillnaden är att det blir viktigare att välja rätt gymnasieprogram om man sedan vill läsa vidare på högskola För väljer man yrkesförberedande program så blir det svårare om man sedan vill gå vidare till högre studier. Mikaela Sabo går i nian på Östergårdsskolan i Halmstad.

– Jag vet att det kommer att blir högre betyg för att komma in på gymnasiet. Sedan vet jag också att betygen ändras till A till F istället för V till MVG. Linjerna ska ändras så att det inte blir lika många inriktningar som tidigare.

Mikaela Sabo funderar på att välja antingen frisörprogrammet eller hotell och restaurang. Alltså yrkesförberedande program, som inte ger någon självklar högskolebehörighet. Det är en rad förändringar som gymnasieskolan står inför. Kärnämnena försvinner och ersätts av gymnasiegemensamma ämnen som varierar i omfattning mellan de olika programmen. Historia får högre status än tidigare och en ny betygsskala införs. Men den största skillnaden är uppdelningen mellan yrkesförberedande och högskoleförberedande program. Det gäller alltså att välja rätt redan som 15-åring.

Och för studievägledarna är det just nu hektiska dagar nu när det är kort tid kvar till gymnasievalet. Johan Wennerström är studievägledare på Trönningeskolan i Halmstad. Han berättar att det kan bli svårt att sedan studera vidare på högskola om man väljer ett yrkesinriktat program.

– På en yrkesutbildning är det enormt mycket fokus på själva yrket. Det är därför man har tagit bort den här grundläggande behörigheten, så det är positivt i sig att man når längre i sina yrkeskunskaper. Men samtidigt så hinner man inte läsa ifatt så där väldigt många kurser på gymnasiet. Och det kan skapa problem för den som ändrar sig och i så fall får läsa på Komvux som vuxen istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".