Församlingspedagog Marie Brander och konstnären Jan Nordström i Varbergs kyrka där det de närmaste veckorna handlar om temat Livet värt att leva. Foto: Linda Ringi/Sveriges Radio.
Varberg

Självmord tema på konst

"Män ska vara stora och starka"
1:35 min

Eftersom många i Varberg tog sina liv förra året har kyrkan bjudit in konstnären Jan Nordström vars tavlor ska starta ett samtal om livet och döden. På söndagen var det vernissage i Varbergs kyrka.

Jan Nordström berättar att han har haft en mörk uppväxt och har försökt ta sitt liv flera gånger.

– Jag har funderat mycket på det här att vara kille och man. På något konstigt sätt fick jag för mig att en kille skulle hålla allt det här inne i sig själv. Han fick inte visa känslor, inte gråta, skulle vara stor och stark.

– Jag har ju varit död men har blivit återuppväckt. Andra människor har gett mig livet tillbaka efter självmordsförsök.

Jan levde i stort sett hela sitt liv fram till 30 års åldern i ett mentalt mörker som han dolde för omgivningen. Genom människor som han träffade på kunde han till slut berätta om sina tankar och upptäcka att det även finns ljus och glädje i livet. Denna livsresa visar han i sin konst och nu ställer ut sin tavlor i Varbergs kyrka där man har temaveckor runt temat Livet värt att leva. Och när undersökningar visar att många unga människor mår dåligt tycker Jan att det är dags för vuxna att fundera.

– Många unga människor mår sämre och sämre. Det är vi vuxna som ändå skapar den värld vi lever i. Någonstans så gör vi fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".