Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Halland

Ska satsa på långtidsarbetslösa

”Ska finna nya lösningar”
2:02 min

Mer än hälften av de arbetslösa i arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsstrategi får arbete. Men för vissa är det fortfarande svårt. Därför ska det nu satsas extra på dessa personer.

Satsningen rör de som är äldre och de som är för funktionshindrade. Bodil Ljungberg, chef för arbetsförmedlingen, berättar hur det ska gå till.

– Vi ska finna nya lösningar och idéer. Man kan jobba projektinriktat, men också mer intensivt med den enskilde individen, säger hon.

I januari var det 1350 som fick jobb i Halland, vilket var 250 fler än samma månad förra året. Det fanns också 500 fler jobb att söka. För personer som är arbetslös i fler än 300 dagar blir det aktuellt med jobb- och utvecklingsgarantin, det vill säga mer aktiviteter för att hitta att jobb. Och under åren 2007 till 2009 fick 70 procent av dem till slut ett arbete.

Nu ska alltså arbetsförmedlingen satsa på dem som inte fått något arbete och arbetsmarknaden ser ljusare ut. Men det går långsamt i Halland, säger Bodil Ljungberg.

– Man är försiktig att anställa, man tittar på sin ekonomi och vill vara säker på en ekonomisk uppgång innan man vågar gå ut och anställa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".