Flyktingar får hjälp med körkort

"Det är jättesvårt om du inte har körkort"
1:50 min

Som enda kommun i Halland hjälper Laholm till med att betala en del av körkortskostnaden för nyanlända flyktingar. Detta är en satsning som förhoppningsvis ska leda till att fler får jobb.

Detta är en artikel från 2011 som har fått spridning igen.

– Om vi tittar på hur förutsättningarna ser ut i Laholm på arbetsmarknaden, så de personerna som har ett körkort de har större möjlighet att få ett arbete, säger Anna Haraldsson, integrationsansvarig i Laholm.

Sedan 2007 har 29 personer fått hjälp med att betala sitt körkort - och 20 av dem har eller har haft jobb. Det är politikerna i Laholm som beslutat att använda statliga pengar för att finansiera satsningen.

– Avsaknaden av ett körkort är ett problem för många grupper i Laholms kommun. Det är inte bara nyanlända flyktingar som kommer närmare arbetsmarknaden genom att ha ett körkort, utan även ungdomar och andra bidragstagare, säger Anna Haraldsson. 

Det är riktade statliga pengar som kommunen får för att arbeta med flyktingar som nu går till körkortshjälp. Mohammed Fattah jobbar på en biltvätt i Laholm. Han är en av dem som fått pengar för att ta körkort.

– Det är helt fantastiskt. Den första frågan du får när du söker jobb är om du har körkort. Jag hade inte kunnat jobba här utan körkort. Jag jobbar med bilvård och hämtar bilar från olika bilförsäljare i Laholm. Det hade jag inte kunnat göra utan körkort, säger Mohammed Fattah.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".