Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Varberg

Störande ljus ska bort

Varbergs kommun ska ta fram en policy om ljus. Detta för att bekämpa ljusföroreningar som kan vara skadliga för växt- och djurliv och störande för människan.

Liksom andra föroreningar kan ljusföroreningar påverka djur, natur och människor negativt. Och med ljusföroreningar menar man oönskat artificiellt ljus utomhus nattetid som stör eller påverkar på ett negativt sätt. Det kan vara gatubelysning som stör, eller annat ljus som lyser upp omgivning under natten. Eftersom belysning kräver elektricitet påverkar detta också miljön i och med att det blir en ökad elförbrukning vid dåligt utnyttjad belysning.

Man sparar alltså energi och pengar samtidigt som man ser till att människor och djur får uppleva natthimlen på bästa sätt, så motiverade Mattias Ahlström (FP) sitt förslag till kommunen om att ta fram en ljuspolicy.

Kommunstyrelsen ska i samråd med berörda förvaltningar ta fram en ljuspolicy. Utöver energibesparning och ljusföroreningar ska man även behandla gestaltnings- trygghets- och säkerhetsfrågor för ljus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".