Halland

Fler elever kränks i skolan

1:51 min

Anmälningarna om att elever i Halland kränks och inte får tillräckligt stöd i skolan fördubblades förra året. Det visar en rapport från Skolinspektionen.

Nästan hundra anmälningar om missförhållande i de halländska skolorna gjordes förra året. Under 2009 var det knappt 50 anmälningar och en tillbakablick genom åren visar att anmälningarna ökar för varje år. Att skolan inte gör tillräckligt för att hjälpa eleverna vid kränkningar är den allra vanligaste orsaken och därefter kommer brister när det gäller att ge elever stöd.

Flest anmälningar gäller skolorna i Halmstads kommun och det är även Halmstad får flest antal beslut med kritik från Skolinspektionen. Beslut med kritik innebär att Skolinspektionen har efter utredning av fallet kommit fram till att skolan har gjort fel eller inte gjort tillräckligt. Falkenberg är den enda kommun i länet som inte fick kritik av Skolinspektionen förra året.

Skolinspektionen påpekar att ökningar av antalet fall kan bero på att det har blivit lättare att anmäla missförhållanden i skolor. I slutet av 2009 blev blev det till exempel möjligt att göra anmälan via internet.

– Det kan vara flera anledningar till ökningen, säger  Arletta Plunkett på skolinspektionen.

– En är medvetenheten om rätten att anmäla. Men vi kan heller inte  utesluta en viss del är en faktisk ökning.

Jenny Levin har varit en extraresurs som trygghetsvärd på Östergårdsskolan i Halmstad. Hon tror att fler vuxna i skolan är lösningen på problemet med mobbning.

– Om det finns fler vuxna i skolan så minskar kränkningen och mobbningen. Jag tror att sådana som jag har lättare att se sådant än vad lärarna har, för de har så mycket annat att ta hand om. Men om jag till exempel sitter med på en lektion och ser att en person verkar utstött då kan jag ta och prata med den eleven sen. Men allt sker på elevens villkor. Men tids nog så kommer de vilja prata.  Vill de inte prata så kan man inte tvinga de heller, säger Jenny Levin, trygghetsvärd på Östergårdsskolan.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista