Halland

Lodjursstammen minskar mystiskt

1:46 min

Tilllväxten av lodjursstammen har oförklarligt stannat av i Halland. De senaste åren har det fötts tre till fyra kullar varje säsong, men årets inventering visar bara två kullar.

Inventeringen visar en säker lyckad föryngring i Hylte kommun, men också en misslyckad föryngring, där en moderlös kull sannolikt svultit ihjäl.

– I december hittade vi små spår av lodjur och av vikten att döma när de gått på snön är att de varit i dålig kondition, säger Martin Broberg som är ansvarig för rovdjursärenden på länsstyrelsen.

Martin Broberg hade tvärtom väntat sig en fortsatt stadig ökning av lodjursstammen i länet, för så har det sett ut de senaste åren. Varje år har tre eller fyra kullar av lodjur fötts med en till tre ungar i varje kull. Men förutom den misslyckade föryngringen i varbergstrakten så kan man bara med säkerhet slå fast att man sett spår av ytterligare en säger en kull i Hyltetrakten.

– Det är två honor som går mycket nära varandra vid oilka tillfällen. Använder vi oss de kriterier som vi ska göra så är det att betralta som en föryngring.

Också länsstyrelsen i Skåne har slagit larm om att antalet lodjur även där minskat drastiskt senaste året trots en stadig uppgång förut. Där talar man om tjuvjakt som tänkbar orsak eftersom tillgången på föda för lodjuren, där som här är god.

– Vi har ingen bra förkkaring till varför vi har färre föryngringar. Den största dödligheten bland vuxna djur är jakt. Det ringer personer till mig och berättar om tjuvjakt. Men det har aldrig varit så att vi junnat jobba vidare utan det har bara varit rykten, säger Martin Broberg. 

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista