Halland

Brist på astmamedicin

1:37 min

Det råder brist på astmamedicinen Pulmicort för barn på apoteken i hela landet, så också här i Halland. Och bristen kommer mitt i den period då förkylningsastma är som vanligast.

– Förkylningsastma är den vanligaste formen hos små barn. Många mår jättedåligt när de är förkylda och så mår de helt bra mellan förkylningarna. Så fort de blir förkylda så behöver de Pulmicort och en luftrörsvidgande medicin, säger  Kent-Åke Henriksson som är barnallergolog på sjukhuset i Halmstad. 

 Astra Zeneca tillverkar inte Pulmicort i England sedan några veckor tillbaka. Anledningen är en produktionsstörning som gjort att kvaliteten på medicinen inte kunnat säkerställas. I slutet av nästa vecka ska det skickas ut Pulmicort från ett gammalt lager till apoteken. Men när tillverkningen kan komma igång igen, det vet man inte.

Det finns alternativ till astmamedicinen Pulmicort, men på vissa håll har även den börjat ta slut. Men det kan i så fall beställas in mer av den medicinen. Kent-Åke Henriksson har den senaste tiden blivit uppringd av en del apotek för att ändra recepten som en följd av Pulmicort-bristen.

– Apoteken har ett bristfälligt samarbete så det är inte alltid de kan hjälpa till med att ringa till en konkurrerande kedja och det har lett till att föräldrar får åka runt och leta själva kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista