Fredrik Jonsson ute på rävjakt. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
Halland

Jakten på smittan fortsätter

”Kan spridas fortare än man tror”
1:28 min

Just nu försöker jägare över hela länet jaga de 60 rävar från Halland som SVA vill ha in. Detta för att undersöka om den fruktade dvärgbandmasken finns även här.

Fredrik Jonsson är jägare och just nu på rävjakt sedan en räv i Bohuslän drabbats av dvärgbandmasken. För att locka räven använder han sig av en visselpipa som låter som en döende hares ångestskrik.

Anledningen att man jagar räv just nu är för att undersöka om smittan nått ner till Halland. Fredrik Jonsson tror att den största risken för smitta finns närmast kusten eftersom att det är mycket folk som rör sig där.

– Det är svårt att säga om hur det blir i inlandet men rävarna rör sig i stora områden den här tiden på året vilket innebär att smittan kan spridas fortare än man tror, säger Fredrik Jonsson.

Om det nu skulle vara så att dvärgbandmasksmittan spridits så bör man inte äta bär direkt i skogen, men detta gäller inte bara de vilda bären.

– Räven jagar gärna sork i jordgubbsland och trädgårdsland och kan därför lämna sin avföring även där, så det är ju minst lika farligt med där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".