Halmstad

Arbetsmiljön brister på BUP

1:21 min

Personalen på BUP, barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen i Halmstad får inte tillräckligt med krisstöd efter traumatiska upplevelser.

Det konstaterades vid en arbetsmiljöinspektion nyligen. Orsaken till besöket var en händelse innan jul då en patient löpte amok och tog till våld efter att ha fått ett negativt besked.

– Då tog hon till sitt enda sätt att hantera ångesten. Det var att skada sig själv vildsint. Hon krossade glas som dumt nog fanns i en tavla och skar sig mycket djupt.

Håkan Jarbin, chefsöverläkare på BUP var med vid situationen.

Tavelramen från den trasiga tavlan användes som ett baseboll-trä och stämningen var hotfull. Man tvingades ringa polisen som hjälpte till att fixera patienten.

Även om patienten hotade personalen med stora glasskärvor så var det ingen som blev allvarligt skadad. Efteråt gjordes det en så kallad Paragraf 2-anmälan och Arbetsmiljöverket kom på besök.

Då konstaterades det att personalen inte fått det stöd de hade behövt efter den traumatiska upplevelsen.

– Nej, det tycker vi inte. Personalen hade inte kommit hem förrän klockan ett på natten. Och samma personal gick och arbetade på morgonen. Det fanns ingen riktig debriefing, säger arbetsmiljöinspektör Inger Högstedt

Anders Ohlin som är nytillträdd avdelningschef på BUP berättar att en handlingsplan ska upprättas och den ska finnas lättillgänglig för personalen. De ska även ha schemalagda genomgångar av denna handlingsplan för att undvika liknande framtida incidenter.

– Det här är en akutverksamhet och det är svårt att få händelser som dessa att inte uppstå, men vi ska göra vad vi kan för att man ska känna sig trygg när man jobbar, säger Anders Ohlin.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista