Erik Rosengren. Arkivfoto: Jennie Persson/SR Halland
Halmstad

Arkeologer kritiska mot regereringsförslag

"Hotar att bryta ned ett av Europas bäst fungerande system."
1:22 min

Arkeologerna riktar stark kritik mot ett regeringsförslag om att markexploatörerna själva ska få avgöra vilka som ska genomföra de arkeologiska utgrävningarna. I dag är det länsstyrelserna som bestämmer det.

– Detta förslag hotar att bryta ned ett av Europas bäst fungerande system för exploateringsutgrävningar, säger Erik Rosengren arkeolog vid Kulturmiljö Halland som också är vice ordförande för Sveriges museum-arkeologer.

Förslaget som regeringen skickat ut på remiss föreslår att exploatören själv ska han ansvar för upphandling av den arkeologiska utgrävningen. Anledningen till detta är enligt förslaget att öppna för offentlig upphandling i området. Detta medför att många beslut om arkeologisk forskning kommer att tas av exploatören.

– De flesta exploatörer saknar arkeologisk kompetens, säger Erik Rosengren.

Sverige har ett av Europas mest uppmärksammade system som säger att arkeologer inte får arkivera arkeologiska fynd utan att utföra forskning på den. Detta system hotas nu av regeringens förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".