Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Halland

Gris kan ha skållats levande

”Det är den mänskliga faktorn”
0:59 min

Vid en kontroll på ett slakteri i Halland upptäckte Livsmedelsverket att en av de döda grisarna inte tömts på blod innan den skållades.

Vid slakt görs grisar först medvetslösa och töms på blod för att sedan skållas för att ta bort behåringen. Tömmer man inte grisen på blod kan grisen vakna upp och återfå känseln under skållningen. Livsmedelsverket ser händelsen som mycket allvarlig och har gjort en polisanmält slakteriet.

Stig Johansson, ansvarig för de här frågorna vid slakteriet Ginsten, säger att man vanligtvis är noga med kontrollen – men i det här fallet blev det fel.

– I och med att den inte visade några livstecken upptäcktes det aldrig i efterkontrollen, säger han.

Vad kan det vara i hanteringen som gjort att avblodningen inte fungerat?

– Det är den mänskliga faktorn, och det är ju väldigt olyckligt.

Vad gör ni för att förhindra att detta upprepas?

– När människor är inblandade kan man aldrig till hundra procent garantera att det inte går fel igen. Vi kan inte göra mer än vi redan gör, säger Stig Johansson vid lokala slakteriet Ginsten i Harplinge.

”Det är den mänskliga faktorn”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".