En ung arbetslös och sysslolös man ser ut genom sitt fönster. Foto: Mats Andersson/Scanpix
Halmstad

”Unga människor blir som hungriga vargar”

Aida Hadzialic vill satsa mer pengar på unga
1:23 min

Med drygt 200 miljoner kronor i budgetöverskott förra året har Halmstad en mycket stabil ekonomi. Men kommunrådet Aida Hadzialic (S) tycker inte att det görs tillräckligt för att stoppa ungdomsarbetslösheten

Aida Hadzialic tycker att det ska satsas mer pengar på ungdomarna:

– Vår goda ekonomi pekar på att vi har råd att investera i arbetstillfällen, och då menar vi att vi bör skapa arbeten som i sin tur är meriterande och ger ungdomar jobb i sin tur efter det, säger hon

Kommunstyrelseordföranden och moderaten Carl Fredrik Graf är nöjd med att det blev ett plus på 221 miljoner kronor i Halmstad förra året. Men några särskilda satsningar - till exempel på unga arbetslösa som oppositionen vill - blir det inte.

– Vi har den inriktningen att när det gäller försäljningar, reavinster och engångsstöd så använder man inte de pengarna till drift. Då använder man de pengarna till att köpa mark eller någonting annat som har ett bestående värde, säger han.

Överskottet beror bland annat på att fastigheter och skog sålts, ett speciellt konjunkturstöd från staten och större skatteunderlag än beräknat. Men att använda en del av pengarna till ungdomsarbetslösheten, så som socialdemokraterna vill, går inte enligt Graf.

– De pengarna tar slut sen, för har man konsumerat en tillfällig intäkt så har man ju inte den år två.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Aida Hadzialic tycker att den uteblivna satsningen på att minska ungdomsarbetslösheten leder till att ungdomar är tvungna att slåss om arbetstillfällena vilket leder till dåliga arbetsvillkor och låga löner.

– Det här är en låglönemarknad som man håller på att skapa där unga människor blir som hungriga vargar. Hungrigast vinner, men frågan är vilka de långsiktiga effekterna i vårt samhälle blir av det här.

Det här tillbakavisas kraftigt av Carl Fredrik Graf.

– Det är bara trams och det finns inte skäl att kommentera sådana dumheter. Det finns väl inget politiskt parti som medvetet skulle gå in för att öka arbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".