Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Varberg

Skoföretag vill inte granskas av andra

"Interna inspektioner kan vara en fördel"
1:37 min

Skoföretaget Nilson Group, med huvudkontor i Varberg, väljer att göra egna kontroller av sina leverantörer i Asien istället för använda sig av externa inspektioner.

Företaget anser att de på så vis får en bättre översikt av arbetet med leverantörerna, säger chefen för inköpsutveckling, Malin Kemi.

– Interna inspektioner kan vara en fördel och kan leda till större förändringar och förbättringar än vad externa kan göra i och med att du är med och håller leverentören i handen hela vägen igenom processen, säger hon.

Den etiska aspekten i klädestillverkning har blivit en het fråga hos konsumenter på senare år. Många klädföretag har därför vänt sig till Business Social Compliance Intitative, BSCI, en branchorganisation som anlitar revisorer för att inspektera företagens leverantörer.

Men nu har alltså Nilson Group dragit sig ur samarbetet till förmån för samarbete med andra branchorganisationer och intresseorganisationer. BSCI har nämligen på senare tid blivit kritiserade för att ge för dålig insyn till utomstående och Malin Kemi anser att Nilson Group själva kan ge en större transparens genom egna kontroller.

– Vi kommer att försöka redovisa alla insepektioner i vår hållbarhetsredovisning varje år. Sedan kommer vi att göra externa insepktioner, men inte i samma omfattning, för att se om det ger samma utfall som vårt interna arbete, säger Malin Kemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".