Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Halmstad

Vintern försenar byggprojekt

"Snön gjorde att vi blev lite försenade."
1:17 min

Kylan och den ovanligt tidiga vintern har gjort att många byggprojekt blivit försenade. Tjälen har gjort det svårare att komma ner i marken och det blir dyrare när man måste använda uppvärmning för olika betongarbeten.

Johan Bergendorff är arbetsledare på MTA och arbetar på ett bygge i centrala Halmstad:

– Den tidiga snön gjorde att vi blev lite försenade. Vi fick ju smälta snön i och med att den kom när vi skulle gjuta bjälklagret så det blir ju mycket merarbete för att få bort den snön, säger han.

Kostar det mer om man måste värma upp?

– Ja, det gör det. Det kostar både tid och arbetskraft. Och så kostar det energi att värma.

En rundringning till olika byggentreprenörer i Halland visar att den tidiga vintern påverkat tidsplaneringen och gör att många moment på byggarbetsplatserna drar ut på tiden. Tjälen har gjort att vissa byggprojekt fått skjutas upp med flera veckor. Framförallt är det vid betongarbeten som kylan ställer till det, om det ska gjutas väggar så måste det värmas upp vilket gör det dyrare.

Om ett bygge blir väldigt försenat så kan entreprenörer tvingas betala vite till beställaren. Men byggbolagen kan begära förlängningar för osedvanligt kallt och svårarbetat väder, men då får de inte ersättning för den ökade kostnaden. Flera av de byggföretag som Radio Halland pratat med säger att den här vintern varit värre än tidigare år, just för att den kom så tidigt. Så nu hoppas man på att våren snart är här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".