Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jättebjörnlokan. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Halmstad/Falkenberg

Jättebjörnlokan får vara i fred

"De kunde inte få ihop ett arbetslag"
1:18 min

Extra kraft skulle läggas på att bekämpa jättelokan i Halmstads kommun. Men det blir inte av - för det går inte att få fram arbetskraft i tid. Nu hotar den giftiga lokan att sprida sig tillbaka till områden där den redan bekämpats längs med Suseån i Falkenberg.

Kommunekolog Lotta Abrahamsson i Halmstad är besviken.

– Jag har fått besked från vår arbetsmarknadsenhet att det i dag inte finns någon möjlighet att bilda ett arbetslag, så jag kan inte erbjuda markägare det jag hade tänkt, säger hon.

Statliga pengar har beviljats hos länsstyrelsen och det är inga problem att ta fram den nödvändiga bekämpningsplanen. Men att få ihop det arbetslag som till självkostnadspris skulle erbjudas för bekämpning av jättebjörnlokan i år har visat sig omöjligt.

Och jättelokorna måste tas ner innan de gått i blom på försommaren - men arbetsmarknadsenheten har alltså lämnat beskedet att de inte hinner få fram folk i tid. De har många andra engagemang som kräver stora insatser, bland annat Tall Ships Race.

Privata markägare som besväras av jätteloka får klara bekämpningen själva.

Lotta Abrahamsson är besviken över att projektet inte kommer igång, och det får konsekvenser också för Falkenbergs kommun där man redan arbetar efter den här modellen.

– Det kommer att bli bekymmer för Falkenberg. Vi har ju till exempel Suseån. Den rinner ju från Halmstad in i Falkenbergs kommun. Det innebär stor risk för fröspridning via vattnet, säger Lotta Abrahamsson.

– Bekämpar vi inte på Halmstadsidan får Falkenberg tillbaka jättebjörnlokan, konstaterar hon.

Ansvariga i Falkenberg har också påpekat detta för kollegerna i Halmstad.

– Absolut har de det. Vårt samarbete var ju en av anledningarna till att projektet kom i gång!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".