Nära Grimeton inte blev världsarv

Det var nära att den 80 år gamla långvågssändaren i Grimeton söder om Varberg inte blev ett världsarv. Länsantikvarie Mats Folkesson följde mötet på plats i Kina och upptäckte till sin fasa att ledamöterna i Unesco trodde att det handlade om en liten rundradiostation. Mats Folkesson fick ställa sig i talarstolen och förklara det unika med Grimeton.

Mats Folkesson berättar för Radio Halland hur det gick till.

- Någon ledamöter tyckte att en enda radiostation kan inte vara vara ett monument, ett globalt historiskt monument. Och när en började så var det några mer som fyllde på. De tyckte att de inte riktigt förstod detta, de visste inte vad industriarv var för något. Och på den vägen gick det hur länge som helst. Det var fullständigt gastkramande!
Mats Folkesson grep in och förklarade från talarstolen det unika med radiostationen Grimeton
- De förstod inte förrän jag kom in.. att det är det enda kvarvarande station som är fullständigt unikt.
En skakad Mats Folkesson kunde till slut i alla fall glädja sig åt att ledamöterna tog sitt förnuft till fånga och förklarade i den 28:e sessionen av Unescos världsarvskommitté att utse  Grimeton till världsarv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".