1 av 2
Foto: SR Halland
2 av 2
Laholm

Kommunen jobbar för fler flyktningar

"Positivt för Laholm att människor väljer att flytta hit"
1:54 min

Det är inte kommunernas uppgift att locka flyktningar till Halland menar politiker i Varberg och Halmstad. I Laholm väljer man dock att arbeta aktivt för att få fler nyanlända att välja just Laholm som sin kommun.

Laholms kommun har med hjälp av migrationsverket tagit fram en broschyr för att locka fler flyktningar till kommunen. Broschyren finns på nio olika språk och varvas med bilder på ett somrigt Mellbystran och stadsfesten i Laholm, med texter om jobb, skola och fritidsaktiviteter.

– Broschyren skickas ut i samband med att någon erbjuds en plats i Laholm, säger Anna Haraldsson som är integrationssamordnare.

Laholms kommun åtog sig att ta emot 40 flyktingar förra året. Man tog emot 33 flyktingar och var därmed den halländska kommun som kom närmast målet.

– Det är oerhört positivit för laholm att människor väljer att flytta hit och bo här. Det är berikande.

Guitta Atala Haj som är integrationssamordnare på länsstyrelsen, tycker att kommunerna ska jobba för att ta emot så många flytkingar som de har sagt sig vara beredda att göra.

– Vi har en överenskomelse att vi ska ta emot ett visst antal, och då är det viktigt att vi kommer så nära den siffran som är bestämd som möjligt.

När vi pratade med anställda på kommunen i Varberg och Halmstad så var det ingen av dom som tyckte att det var kommunernas arbete att locka till flyktningar, hur ser du på det?

– Jag har respekt för det dom säger men samtidigt så tycker vi att man borde kanske göra mer när man tagit emot väldigt få i jämförelse med andra län och kommuner, säger Guitta Atala Haj.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".