Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Halmstad

Naturområden utvärderas för framtiden

"Det har visats intresse i området"
1:17 min

Samhällsbyggnadsutskottet  ska inleda arbete inför en ny översiktsplan för kommunen. Därför måste man kolla på mark- och naturområden i kommunen som inte har bebyggts och utvärdera om de är värda att skydda inför framtiden.

De områden som i Halmstad pekas ut som orörda områden är markerna norr om Slättåkra och myrområdet kring Sävsered. Det sistnämnda är det som anses ha höga naturvärden som bör bevaras.

Området norr om Slättåkra däremot kan tänkas exploateras i framtiden. Anledningen till att det fått status som opåverkat område, är för sin storlek snarare än att där anses finnas stora naturvärden. Där finns också skogsbruk och i framtiden kan det tänkas att det kommer byggas vindkraftverk i området. 

– I väntat på att vi får fram översiktsplan så har vi tagit fram detta för att kunna bedöma framtida vindkraftförfrågningar, säger Centerpartisten Henrik Oretorp som är samhällsbyggnadsutskottets ordförande.

Finns det några förfrågningar på att bygga vindkraftverk i Slättåkra?

– Det har visats intresse i området och även andra delar i vår kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".