1 av 2
Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
2 av 2
Halland

Bostadsbrist för flyktingar

"Vår flaskhals är bostäderna"
1:43 min

Hallands kommuner har sagt att de kan ta emot 410 flyktingar under det här året. Men ingen tror att så många kommer att komma hit. Och bostäder för att leva upp till åtagandet saknas.

– Vi ska försöka hitta bostäder, jag tror att alla politiker är väl medvetna om att det är bostadsbrist i Halland, säger Ibrahim Babaaki på arbetsmarknadsenheten i Varberg.

I överenskommelsen om flyktingmottagandet i Varberg - där kommunen åtar sig att ta emot 40 fler flyktingar än förra året - påpekade arbetsmarknadsenheten att "om 90 flyktingar under 2011 blir en realitet så kan det bli svårt att få fram tillräckligt med bostäder."

– Hittills har vi klarat av att ta emot alla som har sökt sig hit och förhoppningen är att kunna fortsätta så, säger Jörgen Warborn som är kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Det stora problemet är bostäderna. Och i ett världsklimat som är osäkert, främst i norra Afrika så ökar antalet flyktingar till Sverige. Detta kan göra att kommunerna hamnar i ett svårt läge.

– Vår flaskhals är bostäderna, säger han.

Jörgen Warborn menar att om detta problem skulle uppstå så får man kolla på mer tillfälliga lösningar.

– Vi är inte i det läget idag men skulle vi hamna där får vi sätta in resurser för att lösa det.

Joakim Möllerström som jobbar med nyanlända flyktingar på arbetsförmedlingen i Halmstad ser också ett behov av fler bostäder.

– Det största problemet är att hitta lägenheter i Halmstad.

Även i Falkenberg är problemet stort och enligt kommunstyrelsens vice ordförande Gerry Norberg är det för lite hyreslägenheter i Falkenberg.

– Vi behöver ha en helt ny bostadssituation i Falkenberg för att ta emot flyktningar.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".