Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Halmstad

Samarbetar för en tryggare stad

"Genom att samverka kan man uppnå bättre effekt"
1:28 min

Halmstad kommun och Polisen har skrivit på ett samarbetsavtal som ska stärka olika trygghets- och brottsförebyggande åtgärder. Fokus ska ligga på ungdomar och alkohol.

– Polisen är ju en statlig myndighet, som har befogenheter som kan vara relevanta att använda, till exempel när det gäller att ingripa mot ungdomar som är berusade. De möjligheterna har ju inte kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf.

--  Men vi bedriver ju prevention gentemot ungdomar i andra avseenden. Vi har en socialtjänst som har en roll. Och socialtjänstens och polisens roll måste både hållas åtskilda eftersom det är olika verksamheter men samtidigt så kan man genom att samverka uppnå bättre effekt, säger han.

Halmstad är den sista halländska kommun som skriver på ett samverkansavtal med polisen. Och erfarenheterna från övriga länet har varit goda. Det säger länspolismästare Klas Johansson.

– Det mest konkreta exemplen är från de större tätorterna där vi har haft samverkan kring större händelser, vid exempelvis Lucia och under nyårshelgen. Med gemensamma insatser där gör vi det mycket bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".