1 av 3
Över 5300 namnunderskrifter lämnades över till politikerna i Kungsbacka. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
3 av 3
Personer från vänster: Marie Adolfsson, Onsala föräldraförening, Magdalena Sundqvist, Älvsåker föräldraförening, Anders Ekström, ordförande i nämnden för för- och grundskola, Per Ödman, kommunalråd, Hans Forsberg, ordförande kommunfullmäktige. Foto: Annika Augustsson/Sveriges Radio
Kungsbacka

Protestlistor mot skolan inlämnade

"Inget tydligt samband mellan pengar och resultat"
1:44 min

Föräldrar och elever i Kungsbacka demonstrerade igår strax före kommunfullmäktiges möte och hade med sig en lista med över 5000 namnunderskrifter med krav på höjd elevpeng som lämnades över till fullmäktiges ordförande.

– Jag informera kommunfullmäktige om att jag tagit emot listorna, säger Hans Forsberg, kommunfullmäktiges ordförande.

Per ödman, kommunalråd och Anders Ekström, ordförande i nämnden för för- och grundskola tog igår emot de drygt 5300 namnunderskrifterna.

Föräldrarna kräver höjd elevpeng och de vittnar om en skola med lärarlösa lektioner och trånga klassrum, samtidigt som politikerna pekar på rankinglistor där kungsbacka hamnar högt. Och Anders Ekström, ordförande i nämnden för för- och grundskola, sa tidigare i veckan att det inte finns något tydligt samband mellan pengar och resultat.

Ett dåligt argument säger föräldrarna, och frågar man eleverna så verkar det som att bristen på pengar i skolan ändå är ett problem.

– Lärare försvinner, rektorn ska sluta och vi har inte ens råd med pennor, och så finns det färre lärare som kan hjälpa en, säger Sofia Källgren som går i sjuan på Älvsåkerskolan.

Bilden av skolan skiljer sig åt men man jobbar mot samma mål säger Per Ödman.

– Vi jobbar mot samma mål, det finns inget avvikande, det är vägen dit kanske som är lite olika. Vi kommer att titta seriöst på skolan och de behoven som de har tagit fram i det fortsatta budgetarbetet, naturligtvis, säger Per Ödman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".