Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Halmstad

Skattepengar går direkt in som vinst

Skattbetalarna står för dubbla ersättningar till assistansbolag. Reglerna för nystartsjobb gör det möjligt för företag att få pengar av arbetsförmedlingen, trots att lönen redan är betald av Försäkringskassan.

De dubbla utbetalningarna upptäcktes av Hamstadpolisen under utredningen av ett assistensbolag som är misstänkt för grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och grovt bokföringsbrott. Det berättar utredaren Karl-Arne Ockell.

– Vår första reaktion var att det var ett bedrägeri. Det visade sig sedan att det är nog inte det, utan det verkar vara lagligt att göra på det här viset. Vi tycker att det är lite osmakligt på grund av att de får betalt två gånger, säger Karl-Arne Ockell.

Om ett företag anställer någon som varit borta från arbetslivet minst ett år kan det få pengar av arbetsförmedlingen för att sänka lönekostnaden. Men de privata assistensbolagen har inga lönekostnader, eftersom lönerna betalas av Försäkringskassan. Ändå kan de få de här extra pengarna.

– Vi har inte de exakta summorna, men det kan röra sig om cirka tio till tolv miljoner om året som går in i ren vinst i bolaget, säger Karl-Arne Ockell.

Hur är det här möjligt?

– Ja, det har vi frågat oss och därför har vi utrett det här och försökt få en förklaring. Vi har bara fått besked att det är riktigt, det man har gjort på arbetsförmedlingen. Men nu kanske de ändrar sig. Jag vet inte.

Göran Edberg är verksamhetssamordnare för arbetsförmedlingen i Halmstad och han har inga planer på att lyfta frågan.

– Jag behöver inte lyfta det nu, för det har både teve och tidningar gjort, säger han.

Varför ska man få pengar för löner om man redan har fått pengar för löner?

--Det kan jag inte svara på. Det är det regelsystem som gäller och om det sedan är bra eller dåligt det får vara och en bedöma, säger Göran Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".