Susanne Bergström. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Halland

Problem för revisorerna

”Hur det ska gå vet jag inte”
1:26 min

Sedan länge har revisionsbyråer rutinmässigt beviljas extra tid innan deklarationerna ska vara hos skatteverket. Men i år kan det vara sista året som det gäller.

Just nu sitter skatteexperter på länets revisionsbyråer och väntar på årets kundanstormning - alla företag som behöver hjälp med deklarationen.

Bara i Halland fanns det år 2009 enligt det så kallade RAMS-registret 9 500 personer som försörjde sig på sin enskilda firma - och det är dem som drabbas av nya föreslagna skatteregler.

Susanne Bergström är redovisningsekonom på Ernst & Young och har själv 90 kunder som hon ska deklarera för.

– Det hade inte gått om vi inte haft byråanståndet. Vi har alldeles för kort tid att göra det på, och deklarationerna blir mer och mer komplicerade, säger hon.

Med nuvarande byråanstånd så är sista inlämning för de enskilda firmornas deklarationer först i slutet av maj. Det regeringsförslag som oroar revisorerna är en del i ett stort paket som skulle göra det lättare för företag att deklarera och betala skatt. Men det innebär också att systemet med byråanstånd för enskilda firmor slopas och att deras deklarationer måste vara inne den 2 maj. Redan nästa år kan det börja gälla:

– Och det blir tufft. Deklarationerna kommer först till personerna som sen ska skicka dem till oss, som ska bearbeta dem, sen ska deklarationen tillbaka till kunden, sen går vi igenom dem. Och sen skickar vi in dem. Hur det ska gå till under en månad vet jag inte, säger Susanne Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".