Caroline Wingolf är ansvarif för filmvisningarna i Kungsbacka. Foto: Sara Leverin/Sveriges Radio.
Kungsbacka

Film som vapen mot rasism

"Film väcker känslor"
1:28 min

Kungsbacka kommun anordnar antirasistiska filmdagar för högstadie- och gymnasieelever i veckan och i stort sett alla visningar fullbokade. 

– Film är ett fantastiskt medium för att väcka empati, förståelse och för leva sig in i andra människors situationer. Det är därför har vi valt en massa filmer från olika världsdelar olika situationer och olika ämnen, säger Caroline Wingolf, filmansvarig på förvaltningen för kultur och turism i Kungsbacka.

 Filmdagarna är en del i det antirasistiska arbete som Kungsbackas skolor arbetat med under året, och det finns en anledning till att det är en storsatsning nu.

– Det är ganska nyligen man började ta emot flyktingar i Kungsbacka och man har sett att det finns indikationer på främlingsfientliga attityder på vissa skolor. Jag tror inte att det är mer här än någon annanstans, men det är något som man alltid behöver jobba med, säger Caroline Wingolf.

Kungsbacka kommun har fått medel från Region Halland, Ungdomsstyrelsen och Kulturrådet för skapande skola. Det betyder att de har möjlighet att erbjuda det här gratis till eleverna.

Mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".